1 minuten leestijd (175 woorden)

Spannende ontwikkeling

Spannende ontwikkeling: de Huntington trial door uniQure die in de VS is gestart (eerst een groep met lage dosis, nu een aantal personen met een hoge dosis) wordt nu uitgebreid naar Europa. Er zal op verschillende locaties (Polen, Duitsland, Engeland) gestart worden met de eerste injecties, mede omdat daar expertise klinieken zijn voor de procedure. Heel technisch: real-time MRI-CED (magnetic resonance imaging-guided convection enhanced delivery) waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof met het virus zich in de hersenen verspreid mbv een dunne naald, en die je met een MRI scanner naar de goede plek kan geleiden.

Een spannende trial ook! Want in tegenstelling tot bij de stopgezette Roche trial (met herhaalde injecties in het ruggenmerg) is bij deze trial een directe injectie diep in de hersenen de beste manier om met behulp van een virus eenmalig gentherapie uit te voeren: de hersencellen gaan daarna voor lange duur zelf het afremmende molecuul maken en verder verspreiden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd -en hopelijk ook binnenkort een update van meer lopend Huntington onderzoek in Nederland en met Nederlandse roots

Bron

0
×
Blijf op de hoogte

Wanneer u zich abonneert op ons nieuws, sturen we u een e-mail wanneer er nieuwe updates op de site zijn, zodat u deze niet mist.

CureQ: voorspellen, vertragen en genezen van erfe...
Het event op 3 juli 2022
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Al geregistreerd? Hier aanmelden
Gast
donderdag 01 december 2022